Anställa en barnvakt privat – hur gör jag?

Som förälder som letar efter en barnvakt eller nanny till ditt barn står du inför en mycket viktig uppgift: att hitta en person som uppfyller dina och ditt barns krav. Ibland krävs det mycket tålamod för att ta sig igenom den labyrint av annonser som finns.

För att hitta den bästa möjliga hjälpen, oavsett om du letar efter barnvakt i Stockholm eller Göteborg, behöver du några tips för att göra processen så stressfri som möjligt. Vi reder ut de vanligaste frågorna som föräldrar brukar ha och hjälper dig att hitta den perfekta lösningen för just dig och din familj.

Måste jag vara egenföretagare för att anställa en barnvakt?

Nej! Du behöver inte vara företagare för att anställa en barnvakt privat. Många föräldrar väljer bort den här lösningen eftersom de tror att de inte kan anställa en barnvakt om de inte driver ett företag, men det stämmer alltså inte alls.

Vad gäller vid anställning av en privatperson?

Ersättning under 1000 kronor

Om du högst betalar ut 999 kronor under ett år till en privatperson behöver du inte göra skatteavdrag, betala arbetsgivaravgifter eller lämna kontrolluppgift. Det är mottagaren som ska deklarera beloppet i sin inkomstdeklaration. Om du betalar en privat barnvakt mindre än 1 000 kronor per år behöver du alltså inte göra något alls.

Ersättning mellan 1 000 och 9 999 kronor

Betalar du ut mer än 1 000 kronor men mindre än 10 000 kronor till en privatperson är grundregeln att den du anlitar själv ska betala sin skatt och sina avgifter (egenavgifter). Du behöver inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter, men däremot ska du lämna en kontrolluppgift på beloppet. Kontrolluppgifter kan lämnas elektroniskt eller på papper till Skatteverket.

Ersättning på 10 000 kronor eller mer

Om du under ett år betalar ut 10 000 kronor eller mer till en privatperson som har måste du göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter. För att göra detta kan du använda en förenklad arbetsgivardeklaration.

Läs mer om vad som gäller när du anlitar en privatperson på Skatteverkets hemsida.

Ska vi upprätta ett kontrakt?

När du har hittat den perfekta barnvakten rekommenderar vi att du upprättar ett avtal om barnpassning. Det är inte ett lagligt krav i Sverige att upprätta ett avtal om barnpassning, men det kan spara dig mycket stress i framtiden. Det händer att man inte alltid är överens, så det är bra att ha ett avtal om barnpassning med tydliga överenskommelser i bakfickan.

Vad ska jag inkludera i kontraktet?

Först och främst är det viktigt att inkludera timpriset i ditt barnvaktskontrakt, förvirring om penningbelopp kan leda till frustration och stress. Se till att du tar med alla överenskomna regler om timpriset. Det är i alla fall bra att ta med följande punkter om timpriset i avtalet:

  • Betalar du barnvakten per timme, per dag eller kanske till och med per halvdag?
  • Resekostnader, om du som arbetsgivare beslutar att ersätta din barnvakt för dessa;
  • Olika räntor (om dessa har avtalats). Om din barnvakt till exempel får ett lägre timpris när barnen är i säng är det bra att notera detta i barnvaktsavtalet.
  • Avgiften för eventuella hushållssysslor eller extra uppgifter. Tänk över och diskutera tillsammans med er potentiella barnvakt om en extra avgift för att dammsuga vardagsrummet eller för att skjutsa barnen till deras idrottsanläggningar är lämplig.

Den här listan är icke-uttömmande, men en bra start när du funderar på vad som ska ingå i kontraktet med din barnvakt.

Kan jag få avdrag för barnpassning?

Ja! Barnpassning omfattas av rut-avdraget, vilket innebär att du endast kan behöva betala hälften av den faktiska kostnaden. För att tjänsten ska klassas som en hushållsnära tjänst krävs det att tjänsten utförs i hemmet.

Totalt kan du få 50 000 kronor i rot- och rutavdrag varje år. När du överstiger den gränsen måste du betala fullt pris för barnvakten.

Husregler

Om du har några regler som du vill att din barnvakt ska följa ska du ta med dem i barnvaktskontraktet. Det kan handla om rökförbud, hur länge barnen får använda sin surfplatta eller hur barnvakten ska reagera på olämpligt språkbruk. Slutligen är det viktigt att inkludera information om eventuella allergier eller mediciner som ska tas i kontraktet.

Se till att ni tillsammans går igenom kontraktet noga innan det skrivs under, så att båda parter är införstådda kring vad som gäller och känner sig bekväma med det kontrakt skrivit. Se även till att både du och din barnvakt har en kopia av barnvaktskontraktet, eftersom det är bra för din barnvakt att kontrollera husreglerna igen om han/hon har glömt något.

Hitta en pålitlig barnvakt nu!